Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2014 16:41 - Празникът на влюбените
Автор: doooooooooooobre Категория: Забавление   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.01.2014 16:46


imageАко има време от годината, което най-силно да предразполага към проява на нежни чувства или страстни обяснения в любов, то това са дните около 14 февруари. В цял свят празникът е известен като “денят на свети Валентин”. Разбира се, за доста хора 14 февруари е просто поредна дата в календара, но дори и те не могат да отрекат, че тя носи в себе си огромен емоционален заряд. Тази скрита енергия заставя и най-свенливите да разчупят черупките си и да добият достатъчно смелост, за да направят своето така жадувано признание на любимия човек. 14 февруари е празникът на влюбените - за романтично настроените, за подвластните на порива и на щастието от това да бъдеш с някого. А за истински влюбените казват, че всеки ден е празник!
Честването на празника Празникът на свети Валентин е чисто католически празник, но заради своята красота и емоционалност денят е взаимстван и от православните християни. През 496 г. сл. Христа римският папа Хеласиус провъзгласил 14 февруари за ден на свети Валентин, покровител на влюбените и закрилник на брака. Празникът на влюбените произхожда от римския празник Луберкалий, който се празнува в чест на бог Пан - богът на веселието. Денят на свети Валентитн се отбелязва като национален празник в САЩ, Мексико, Канада, Австралия, Франция и Великобритания. Символ на празника на влюбените е Купидон - игрив бог, който пронизва сърцата на хората с невидимите си стрели. Улучен от любовната стрела на Купидон, човек остава влюбен завинаги.

подаръци за свети валентин


За розите, любовта и “валентинките”
В деня на свети Валентин по света се продават и подаряват над 1 милиард рози. Цветът на розите говори за различни чувства, но винаги прекрасни. Белите рози символизират искрена, но тайна любов, жълтите - уважение и приятелство, а червените разкриват пламенност и страст. Легендата за червените рози разказва, че богинята на любовта Афродита, бързайки към нейния възлюбен Адонис, стъпила върху бял розов храст. Кръвта на богинята обагрила листенцата на белите рози в червено. Освен рози на деня на свети Валентин се подаряват и червени хризантеми, както и карамфили. Тези цветя също символизират любов и приятелство. На празника се подаряват кутии бонбони във формата на сърце, за да е сладък животът на влюбените. Всеки може да прекара празника както желае, а начини има много - по-зрелите хора предпочитат за изпратят картички по обикновена или електронна поща, а по-младите излизат с любимия човек на заведение, поднасят си подаръци и цветя. Неизменна част от празника представляват т.нар. “валентинки”. Това са картички, съдържащи любовни обяснения или весели пожелания за празника. Валентинките винаги имат много красив външен вид и са обсипани със сърчица, златни орнаменти, амурчета, цветя и т.н.



Гласувай:
2



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doooooooooooobre
Категория: Забавление
Прочетен: 12374
Постинги: 2
Коментари: 2
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031